azdelta  
                          
AZ Delta Roeselare    
Campus Wilgenstraat   Campus Brugsesteenweg Tel.  051-23.70.22
Wilgenstraat 2 Brugsesteenweg 90 Fax. 051-23.79.77
8800 Roeselare 8800 Roeselare  
webmaster: glen.forton@azdelta.be

Een woordje uitleg over:
- oorproblemen en -operaties
- neusproblemen en -operaties
- sinusproblemen en -operaties
- duizeligheid
- oorsuizingen
- allergieën
- snurken en oplossingen
- schildklierproblemen
- stemproblemen
- keel- en stembandkanker

 

 
 
Botverankerde hoorsystemen :
Indien een conventioneel hoorapparaat niet mogelijk is …

Met de conventionele gehoorprothesen, waarbij de gehoorgang effectief wordt afgesloten door een kunststof oorstukje, kan een groot deel der slechthorenden efficiënt geholpen worden.  Tenminste, wanneer er een intacte gehoorgang en trommelvlies aanwezig zijn, patiënt niet allergisch gaat reageren op de kunststof en er geen eczema van de gehoorgang bestaat, om maar de meest frequente problemen te vermelden.  Dikwijls geven de dan onvermijdelijke, steeds terugkerende infecties en looporen aanleiding tot het niet meer dragen van de gehoorprothese met alle sociale ongemakken en isolatie vandien.  Een botverankerd hoortoestel kan dan een prachtige oplossing betekenen, mits het binnenoor en de gehoorzenuw nog voldoende goed functioneren. De geluidsprocessor, die via een kliksysteem op een botverankerde titaniumschroef wordt bevestigd, geeft de geluidstrillingen via beengeleiding door aan het slakkenhuis. Niet alleen kan de gehoorgang dan vrij blijven, ook de geluidskwaliteit is voortreffelijk. Nu het titanium implantmateriaal en de noodzakelijke kleine heelkundige ingreep terugbetaald worden, is deze technologie een haalbare kaart geworden voor iedereen met een “moeilijk oor”.

Een botverankerd hoorsysteem werkt doormiddel van beengeleiding: de geluidstrillingen planten zich voort doorheen het bot van de schedel en bereiken aldus het slakkenhuis en zelfs het slakkenhuis aan de andere kant. Hierdoor is de toestand van gehoorgang, trommelvlies en middenoorbotjes in feite van geen belang meer. Dit maakt een botverankerd hoorsysteem dan ook tot een ideale oplossing bij aangeboren afwezigheid van de gehoorgang of zelfs van het volledige middenoor.  Patiënten die al snel last krijgen van een jeukende, vochtige gehoorgang bij het dragen van een klassiek hoorapparaat of die allergisch reageren op de kunststof van het oorstukje geven soms liever hun herwonnen gehoor op dan het hoorapparaat verder te dragen. Een niet onbelangrijk aantal, vaak oudere, slechthorende patiënten, hebben een geperforeerd  trommelvlies of zelfs een volledig verwoest middenoor.  Zij willen wél beter horen doch laten zich liever niet nogmaals opereren. Ook zij zullen dikwijls een loopoor ontwikkelen indien zij de gehoorgang afsluiten met een klassiek hoorapparaat. Tenslotte is het ook zo dat, al wordt een chronisch ontstoken oor met succes heelkundig gesaneerd en gereconstrueerd, er in een aantal gevallen toch nog een functioneel hinderlijk gehoorverlies blijft bestaan. In al deze gevallen kan een botverankerd hoorsysteem veel meer comfortabel, hygiënisch en performant zijn dan een conventionele hoorapparaat. Een andere doelgroep zijn patiënten met een éénzijdige totale doofheid en een normaal horend oor aan de andere zijde.

BAHA schemaDe eerste toepassing van een botverankerd hoortoestel werd in 1977 geïntroduceerd door de Zweed Prof.Dr. Anders Tjellstrom. De beperkte en weinig belastende chirurgische procedure wordt tegenwoordig in één stap uitgevoerd. Via een kleine insnede achter-boven het oor, wordt een zorgvuldig afgemeten boorgaatje aangelegd. Hierin wordt dan de eigenlijke titaniumschroef met zelftappende draad geplaatst. De huid wordt terug gehecht, waarna het uitstekende deel van de schroef, het zogenaamde "abutment" wordt aangebracht. Een tiental dagen lang wordt een beschermkapje op het abutment gedragen. Hieronder zit een wiek die doordrenkt is met zalf. Na een dagen worden de hechtingen en beschermkapje verwijderd.

De duur van het effectief vastgroeien van de schroef in het bot wordt tegenwoordig geschat op ongeveer 4 weken. Daarna kan de geluidsprocessor op de schroef bevestigd worden. Deze processor kan vlot verwijderd en terug aangebracht worden dank zij een eenvoudig kliksysteem.

AbutmentDe kleine ingreep kan onder lokale anesthesie, maar liefst onder algemene anesthesie worden uitgevoerd, in functie van de algemene lichamelijke en psychische toestand van de patiënt. Concreet voeren wij de ingreep dus steeds in een ééndagsopname uit. Er zijn nagenoeg geen postoperatieve ongemakken.

De kostprijs van de gehoorprothese is vergelijkbaar met deze van een topklasse hoorapparaat, doch een iets hogere tussenkomst vanwege het ziekenfonds is van toepassing. Op dit ogenblik zijn er twee spelers op de markt: Cochlear en Oticon Medical. Beiden hebben een mooi assortiment aan geluidsprocessors. Via deze links kan u het gamma bekijken: Cochlear en Oticon Medical.

Zoals eerder gesteld, wordt het implantaatmateriaal en de ingreep integraal terugbetaald door de ziekteverzekering.

Ponto pro Afbeelding van de Ponto Pro (Oticon Medical)

BAHA4Afbeelding van de BAHA 4 (Cochlear)

 

Bekijk ook het filmpje :


Wat is een implanteerbaar hoorsysteem via beengeleiding? - Explania

 

 

 

 

 
 


Goed om weten !

 

Op heden wordt de ingreep waarbij de titanium fixatieschroef geplaatst wordt, alsook de titaniumschroef zelf volledig terugbetaald door het ziekenfonds.
Het ziekenfonds komt eveneens tegemoet in de kosten voor de processor (Divino, Intenso, Cordelle of BP100), net zoals voor een conventioneel hoortoestel. Soms komt de hospitalisatie-verzekering ook tussen in de resterende kosten voor de processor.
Informeer bij uw verzekeraar !